dijous, 23 de juliol del 2009

Software lliure vs. Software privatiu


Actualment trobem en el mercat dos tipus de softare. El de propietari o privatiu, és a dir, de codi tancat, no modificable i de pagament i el software lliure (no per això gratuït), que permet ser utilitzat, copiat, estudiat, modificat i redistribuït lliurement. Una vegada feta aquesta petita aclaració, exposo a continuació un conjunt de conclusions, després de participar en un debat sobre software lliure contra software de propietari.

Per començar, m'agradaria destacar el fet que el software lliure es troba encara en un procés d'expansió per intentar guanyar el terreny al software privatiu. Cada vegada es treballa més per a obtenir programes lliures que realitzin les mateixes funcions que els que avui són de pagament.

Actualment, algunes entitats públiques i fins i tot privades, com moltes PyMes estan començant a decantar-se pel software lliure, gràcies al seu assequible cost, comparat amb l'inaccessible software privatiu. Moltes empreses han començat substituint Windows per Linux, MS Offices per Open Office o Internet Explorer per Mozilla Firefox però, centrant-nos en l'àmbit que ens interessa, en el món del disseny multimèdia, això queda encara una mica atrassat; doncs és cert que ja tenim accés a programes com GIMP (símil de Photoshop) per substituir els programes d'Adobe, però molts professionals estan d'acord en el fet que els manquen característiques que els programes de propietari ofereixen en l'actualitat.

En canvi, el tema de l'idioma sembla ser més positiu. Doncs es creu que mitjançant aquest mètode s'aconseguirà que algunes llengües minoritàries no desapareguin del món tecnològic. Un gran exemple d'això, ho és Google. Actualment, trobem diferents aplicacions (d'accés lliure i gratuït) d'aquesta companyia en moltes llengües, com per exemple el català, i segueixen treballant per poder oferir les seves eines en més idiomes.

I, seguint amb Google, voldria destacar que no és necessari cobrar un dineral per un software de propietri per obtenir beneficis per l'empresa; doncs aquesta companyia, amb miles de treballadors repartits arreu del món, ofereix aplicacions totalment gratuïtes i a canvi genera uns beneficis similars als que poden arribar a obtenir empreses com Adobe o Microsoft.

Finalment, m'agradaria afegir una petita anècdota que, per ara, no crec molt factible, però qui sap: hi ha qui opina tabé que aconseguir que només existeixi software lliure, o bé la fusió d'ambdós significaria facilitar la democratització del coneixement.

Font de la imatge: http://linux.cergynux.net/tux_vs_ms_butterfly_big.jpg

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada